Koos van den Kerkhof

cursussen

SCHRIJVEN:

het verhaal van start tot finish

Heb je schrijftalent? Bezit je aanleg voor schrijven? Heb je schrijfervaring? Wil je goed verhalen leren schrijven? De bibliotheek biedt schrijfgrage bezoekers de mogelijkheid mee te doen aan een serie van 4 workshops voor en na de zomervakantie: Schrijven: het verhaal van start tot finish.

De workshops geven je door middel van schrijfopdrachten en feedback op de verhaalteksten het gereedschap in handen om een verhaal van begin tot einde te schrijven. Zoals een topschaatser aangespoord door zijn coach geniet van de souplesse waarmee hij over het ijs glijdt, zo geniet jij van het schrijven van je verhaal.

Hoe begin je? Waar begin je? Waarover schrijf je? Dit zijn vragen waar het om draait in de eerste workshop. Geloven in wat je schrijft en schrijven over wat je weet, helpt. Alert zijn bij het uitrollen van je verhaal is essentieel. Je verkent je personages, je onderwerp en probeert erachter te komen waar je heen wil met je verhaal.

In de tweede workshop maak je van je verhaal een spannende belevenis. Zintuiglijk beschrijf je de details beeldend en suggestief. Je personages raken elkaar. Je bedenkt memorabele situaties en beschrijft gedachten en gevoelens op moeilijke momenten waarmee je de fantasie prikkelt.

Centraal in de derde workshop staat het herschrijven. Kies je het goede vertelstandpunt? Past de onvoltooid tegenwoordige tijd wel bij het verhaal? Beschrijf je specifieke details zo levendig dat ze ongemerkt de aandacht vestigen op iets? Misschien kun je clichés verwijderen en melodrama schrappen. Misschien is het beter je personages op een punt wat extremer uit te diepen.

Tot slot komt de redactie van je verhaal aan de beurt in workshop vier. Alinea’s goed indelen hoort bij het ambacht. Een verhaal leesbaar maken ook. En schrijf vooral in je eigen stijl. Bracht je variatie aan in de zinsbouw? Kun je sommige woorden door juistere vervangen? En om elke hindernis bij het lezen te voorkomen, corrigeer je de spelling en plaats je punten en komma’s op de plaats waar ze horen.

Na afloop van de workshops ga je met een verhaal naar huis dat zo goed als af is en dat je na finetuning kunt inzenden voor de Prijs Eindhovens Schrijftalent. Publiceren op een site, in een internetmagazine of literair tijdschrift kan natuurlijk ook als de redactie graag ruimte geeft aan je talent.

---

gegevens

Data en tijden:          zondag 27 mei, 
                                     14:00-16:30 uur

                                     vrijdag 22 juni, 
                                     18:30-21:00 uur

                                     zondag 26 aug, 
                                     14:00-16:30 uur

                                     vrijdag 21 sep, 
                                     18:30-21:00 uur

Locatie:                      Bibliotheek Eindhoven, 
                                     Emmasingel 22,
                                     5611 AZ Eindhoven
Prijs:                           Bibliotheek-lid € 15,--
                                     per workshop

                                     € 55,-- hele reeks
                                     Niet-lid bibliotheek € 17,50
                                     per workshop

                                     € 65,-- hele reeks

Docent:                      Koos van den Kerkhof

Koop hier je tickets: www.eventbrite.nl

GEDICHTEN SCHRIJVEN

In de korte cursus Gedichten Schrijven heeft de dichter in jezelf vrij spel. Een leerzame test met het oog op het ontwikkelen van je poëzie. Via handige technieken maak je kennis met associëren, waarnemen, observeren en experimenteren als creatief gereedschap. Je spuit, beproeft, kijkt, noteert, luistert, tast af, zoomt in, ruikt en denkt na met verrassend resultaat. Intuïtief kiezend schrijf je moeiteloos een gedicht bij iets als een foto, een gedicht naar aanleiding van een kreet of ander structurerend principe of maak je doordachte collagepoëzie. Klank, ritme, herhaling en rijm kleuren je verzen als vanzelf. In een veilige setting lees je voor en ontvang je zorgvuldig feedback. Bij het schrijven heb jijzelf het stuur in handen, geef je vorm en je gedichten worden beter. Een cursus die smaakt naar meer.

gegevens

Data:                8-9, 22-9, 6-10 en 22-10-2018
Tijd:                 13:30 - 16:00 uur
Dag:                 zaterdag
Locatie:           Hogeschool van Amsterdam, 
                          Wibauthuis,
                          Wibautstraat 3b,
                          Amsterdam

Aantal deelnemers: 7-10
Lesgeld:                     € 290,--
Diploma:                   Certificaat
Docent:                      Koos van den Kerkhof
Inschrijven: www.scriptplus.nl
Scriptplus Onderdeel van het Taalcentrum-VU

© Koos van den Kerkhof 2009 - 2021